Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Płatki drożdżowe nieaktywne 250g
Opis
Płatki drożdżowe nieaktywne
O tym, jak wiele dobrego dla zdrowia mogą zdziałać drożdże, wie niemal każdy. Jeśli jednak codziennie zajadać się pieczywem lub, co gorsza, ciastem drożdżowym, to raczej wątpliwe, by wyszło to na dobre. Co innego płatki drożdżowe nieaktywne! Nie mają właściwości – zaskakują pysznym smakiem, możliwościami wykorzystania i pozytywnym oddziaływaniem na zdrowie.
Co to są płatki drożdżowe nieaktywne?
Nieaktywne, czyli takie, które nie działają, co w przypadku drożdży oznacza, że nie mają właściwości fermentujących. Nie powodują więc przerostu drożdży w organizmie, nie fermentują w żołądku, ergo mogą być spożywane bez obaw o dyskomfort i ewentualne problemy trawienne. Dezaktywacja polega na wcześniejszej aktywacji drożdży z wykorzystaniem glukozy, a następnie podgrzaniu ich do wysokiej temperatury. Później drożdże są rozdzielane, myte i suszone. Płatki drożdżowe nieaktywne są delikatne i w konsystencji przypominają nieco bułkę tartą. Mają lekki, żółty kolor.
Płatki drożdżowe nieaktywne zawierają sporo białka i błonnika. Są również bogate w witaminy, szczególnie z grupy B, a także witaminę A. Są również cennym źródłem minerałów: fosforu, potasu, sodu, żelaza, wapnia, cynku, magnezu, miedzi i selenu. Mimo swojej niepozornej formy, kryją w sobie wielką moc, która zdecydowanie wpłynie korzystnie na zdrowie.
Właściwości płatków drożdżowych nieaktywnych
Płatki drożdżowe nieaktywne cechują się lekkim, orzechowo-serowym smakiem, który można określić jako umami, dzięki czemu można je dodawać do wielu potraw. Warto zaznaczyć, że nieaktywne płatki drożdżowe nieco wzmacniają smak dań, więc można je wykorzystać jako uniwersalną przyprawę, ograniczając przy tym sól. Idealnie sprawdzą się jako posypka do kanapek i świetnie komponują się z pomidorami! Pasują również do sałatek, gotowanych warzyw i wszelkich makaronów oraz warzywnych smoothie, a także do pizzy czy różnych pieczeni. Można je wykorzystać także jako panierkę. Nie tylko wzbogacą smak potraw, ale przy okazji robią wiele dobrego dla zdrowia:
- zwiększają odporność organizmu,
- obniżają poziom cholesterolu,
- mają działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe,
- wspomagają apetyt, układ sercowo nerwowy, układ pokarmowy i działanie hormonów,
- korzystnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci.
Płatki drożdżowe nieaktywne to ciekawy sposób na urozmaicenie potraw. Wzbogacą dietę wegańską i wegetariańską, mogą być również zdrowym zamiennikiem mąki przy panierce. Warto sprawdzić ich potencjał – z pewnością wyjdzie na zdrowie.
SKŁADNIKI: płatki drożdżowe 100%
MASA NETTO: 250g
KRAJ POCHODZENIA: Estonia/Francja
RODZAJ OPAKOWANIA: produkt zapakowany w opakowanie typu doypack z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku, gwarantujące długą świeżość produktu oraz bezpieczeństwo wysyłki.