Ta sałatka to prawdziwy hit sezonu !
Przygotuj ją jako zdrowe śniadanie, bądź zaskocz nią swoich znajomych i podaj jako dodatek do grilla. Sałatka z roszponką, burakiem i fetą jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa.
Buraki są pełne błonnika, a nerkowce są bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Roszponka dodaje świeżości i chrupkości, a feta nadaje całości intensywnego smaku.
Jeśli lubisz szybkie zdrowe śniadania to ta sałatka będzie dla Ciebie idealna! Wykonasz ją w kilkami minut dosłownie z 4 składników, prosty sos i gotowa!
Składniki na porcję dla 1 osoby:
- 30g roszponki
- 50g sera feta
- 100g ugotowanych buraków
- garść orzechów nerkowca i żurawina suszona
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka miodu
- świeży pieprz
Roszponkę umyj, wysusz i rozłóż na talerzu. Ugotowane buraki pokrój w kostkę i przełóż na roszponkę. Wszystko potrzep pokruszonym serem feta. Nerkowce spraż na patelni następnie dodaj do sałatki .
Wyciśnij sok z jednej cytryny. Do miseczki dodaj: sok z cytryny, oliwę, miód i świeżo mielony pieprz. Wszystko ze sobą dokładnie połącz i wylej na sałatkę.
Samczego 👩🍳!