
Choć nie są w Polsce popularnym wyborem podczas zakupów, orzechy brazylijskie cieszą się ogromną zawartością witamin i mikroelementów, których potrzebuje nasz organizm. Przede wszystkim zawierają selen, ale także wapń, magnez, potas, kwas foliowy oraz witaminę E. Dzięki temu, że są dość wysokokaloryczne, zapewnią również sytość po posiłku, co szczególnie docenią osoby dbające o linię — przy spożywaniu ich należy jednak pamiętać o umiarze. Z czym jeść ten wyjątkowy produkt, aby cieszyć się doskonałym smakiem i wartościami odżywczymi? O tym wszystkim dowiesz się w naszym artykule, do którego przeczytania serdecznie zapraszamy!
Orzechy brazylijskie jako zdrowa przekąska
Miłośnicy zdrowego odżywiania z pewnością docenią charakterystyczny smak orzechów brazylijskich, które można jeść bez żadnych dodatków w formie przekąski między posiłkami. Dla miłośników słodkości polecamy dodać nieco czekolady – jest to niezwykle klasyczne połączenie. Podobnie ze słodkimi owocami takimi jak morela, banan, mango czy gruszka, które idealnie komponują się z charakterystycznym smakiem.
Orzechy brazylijskie z powodzeniem mogą być łączone także ze słonymi przekąskami np. dojrzewającymi serami – doskonale sprawdzi się tutaj cheddar lub parmezan, które dodane do sałatki zapewnią niepowtarzalne doznania każdego podniebienia. Niewiele osób wie, że produkt ten doskonale komponuje się także z warzywami i ziołami, podkreślając ich smak.
Orzechy brazylijskie jako dodatek do dań na słono
Najpopularniejszą potrawą, do której są wykorzystywane, jest oczywiście makaron z pesto. Pyszny, aromatyczny sos zyskuje swoją głębię nie tylko dzięki pachnącej bazylii, ale właśnie również orzechom z dodatkiem soku z cytryny, drożdży i startego parmezanu, które zmiksowane w blenderze pozwalają stworzyć znany na całym świecie sos pesto. Wystarczy dodać do niego ulubiony makaron i gotowe – szybkie, proste i jakże odżywcze danie, które kochają i duzi i mali miłośnicy dobrego smaku.
Orzechy brazylijskie to także must have wielu sałatek. Sprawdzą się doskonale ze świeżymi lub gotowanymi warzywami, słodkimi i kwaśnymi owocami czy aromatycznymi sosami. Smak każdej sałatki możesz podkręcić jednym z najbardziej popularnych dressingów np. vinaigrette, czosnkowy czy tysiąca wysp. Warto jednak spróbować nowych smaków, które wprost idealnie będą komponowały się do innych potraw na słono z dodatkiem orzechów brazylijskich, a są nimi np. ostry sos z chilli, dressing z pieprzu cayenne czy słodko-ostry sos na bazie czerwonej papryki i płynnego miodu. Są to propozycje doskonałe zarówno do sałatek, jak i dań na ciepło np. pieczonych ryb, smażonej wieprzowiny i innych mięs. Warto tutaj eksperymentować ze smakiem i dobierać proporcje pod swoje indywidualne gusta, aby stworzyć absolutnie unikatową potrawę, która zachwyci każde kubki smakowe.
Orzechy brazylijskie jako dodatek do wypieków
Produkt ten doskonale sprawdzi się nie tylko jako zdrowa przekąska czy dodatek do dań na słono, ale także do pysznych, słodkich wypieków, które zjesz do ulubionej kawy. Najbardziej popularnym rozwiązaniem są kruche ciasteczka – szybkie i łatwe w wykonaniu, a do tego jakie pożywne! Do ich zrobienia będziesz potrzebować mąki pszennej, cukru pudru, mlecznej czekolady i oczywiście startych orzechów brazylijskich. Sypkie składniki wymieszaj w mikserze na gładką masę, a następnie dodaj pozostałe dodatki i zarób całość rękami. Z ciasta wystarczy stworzyć wałek, odłożyć na 30 minut do lodówki, a następnie pokroić w plasterki. Wyłóż je na blachę i piecz około 10 minut w 190 stopniach. Pyszne i zdrowe ciasteczka do kawy z przyjaciółką lub na spacer z kilkulatkiem gotowe!
Dla miłośników klasycznych ciast polecamy natomiast połączenie aromatycznej kawy przełamanej słodkim musem z dodatkiem pysznych orzechów brazylijskich. Na ciasto potrzebujesz cukru pudru, margaryny, jajek, mąki, proszku do pieczenia i łyżeczki zagotowanej kawy. Całość ubij mikserem, podziel na dwie formy i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut. Krem stworzysz z cukru pudru, niesolonego masła oraz oczywiście pokrojonych drobno orzechów brazylijskich. Tak stworzoną masę nałóż na blat upieczonego ciasta i przykry ją drugim blatem. Prawda, że proste?
Jak widzisz, orzechy brazylijskie są absolutnie uniwersalnym produktem, który możesz dodawać do praktycznie każdego dania i cieszyć się jego aromatem i niepowtarzalnym smakiem!