
Dziś propozycja nie do końca klasyczna, ale jakże pyszna. Gdy w chlebaku znajdziesz lekko czerstwe pieczywo na myśl przychodzi tylko jedno - grzanki. Te przypiekane na patelni wysmarowane oliwą z oliwek są zdecydowanie lepsze niż z opiekacza. A to co na nie położysz zależy tylko wyłącznie od Ciebie i zawartości Twojej lodówki. My możemy polecić Ci to wyjątkowe połączenie kremowego awokado z lekko podduszonymi pieczarkami. Skropione delikatnie sokiem z cytryny i posypane podprażonym sezamem smakują obłędnie.
Zdecydowanie może być to Twoje popisowe śniadanie.
SKŁADNIKI:
- 2 kromki chleba
- 1 dojrzałe awokado
- kilka małych pieczarek (6-7 sztuk)
- oliwa
- sól i pieprz
- sezam do posypania
- kilka kropel soku z cytryny
Pieczarki pokroju w plastry i smaż na średnio rozgrzanej patelni z oliwą. Po chwili posyp je solą i pieprzem - jest to sposób na szybkie odparowanie wody.
Pieczywo ułóż na patelni, skropl obficie oliwą i obsmażaj z obu stron, aż grzanki zrobią się chrupiące.
Awokado wydrąż i pokroju w plastry. Przełóż na grzanki i dopraw solą i pieprzem. Na awokado wyłóż przygotowane pieczarki. Całość skropl delikatnie sokiem z cytryny i posyp sezamem.
SMACZNEGO !