Cake pops- co to jest?
Cake pops to małe kulki wykonane z ciasta, często pięknie udekorowane i umieszczone na patyczkach. W języku polskim określamy je mianem "ciasto na patyku". Cake pops nie tylko zachwycają podniebienia swoim smakiem, ale także stanowią efektowną ozdobę stołu. Są doskonałe na różne rodzaje przyjęć, zwłaszcza dla dzieci. Jak więc przygotować te modne cake pops?
Do ich przygotowania możesz wykorzystać domowy biszkopt, gotowe biszkopty lub pozostałości po wypiekach ciast lub muffinek. Nasza propozycja cake popsów jest mocno orzechowa. Do ich przygotowania użyłam naszego bestsellerowego kremu orzechowego - 100% orzech arachidowy oraz drobno posiekanych orzechów arachidowych oraz serka mascarpone. Pamiętaj o tym aby orzeszki były drobno posiekane.
Składniki:
- 200g zmielonego biszkoptu
- 70g pasty z orzechów arachidowych
- 40g orzechów arachidowych drobno posiekanych
- 80g serka mascarpone
Polewa :
- 200g białej czekolady + 2 łyżki oleju koksowego
Zmielony biszkopt dokładnie połącz z pastą orzechową, orzechami i serkiem mascarpone.
Z gotowego ciasta uformuj kulki. Rozpuść niewielką ilość czekolady w mikrofali lub kąpieli wodnej. Końcówkę patyczka zanurzy w czekoladzie i włóż w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy.
Ułóż cake pops na blaszce patyczkami do góry włóż do zamrażalnika i pozostaw do schłodzenia na 30 minut. W międzyczasie przygotuj pozostałą część polewy. Każdy cake pops zanurz pojedntczo w czekoladzie odczekujac aż zleci jej nadmiar. Odstaw na kilka minut do schłodzenia. Udekoruj.