Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Sól Himalajska drobna 1000g.
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Sól himalajska
O tym, że sól szkodzi w nadmiarze, wie każdy, tak samo jak to, że jest niezbędna, by organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Sól himalajska uznawana jest za najzdrowszą na świecie – wyróżnia się wyjątkowym składem i właściwościami. Warto więc zaprosić ją do swojej kuchni.
Nie tylko dla miłośników gór, czyli sól himalajska
Jak łatwo się domyślić, sól himalajska jest wydobywana w Himalajach, głównie w Pakistanie, na miejscu którego miliony lat temu znajdował się słony ocean. Po jego wyschnięciu pozostały ogromne złoża soli, która cechuje się wyjątkowymi właściwościami – jest niezwykle bogata w pierwiastki i minerały, niezbędne dla zdrowia, a także w pełni naturalna – swój różowy kolor zawdzięcza dużej ilości tlenku żelaza. Sól himalajska znajduje swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Zdecydowanie warto zamienić na nią klasyczną sól, ponieważ jej wyjątkowy skład istotnie wpłynie na kondycję całego organizmu.
Sól himalajska zawiera aż 84 minerały niezbędne do tego, by wesprzeć organizm na każdej jego płaszczyźnie. W jej składzie, poza oczywiście sodem, znajdzie się m.in. magnez, cynk, miedź, żelazo, fosfor, potas, wapń, chrom i selen. Pozwala to myśleć, że sól himalajska ma o wiele lepsze działanie od klasycznej soli, ponieważ nie tylko podbuduje smak potraw, ale i korzystnie wpłynie na zdrowie. Nie oznacza to jednak, że należy jej nadużywać. Tak samo jak w przypadku klasycznej soli, dzienna dawka nie powinna przekraczać jednej łyżeczki!
Właściwości soli himalajskiej
Sól himalajska idealnie nadaje się nie tylko do doprawiania potraw, ale i domowych rytuałów SPA. Świetnie sprawdzi się w kąpieli solankowej, można ją także wykorzystać jako peeling. Warto ją także stosować w przypadku bólu gardła, jako płukanki. Różowa sól himalajska, ze względu za swój kolor, szczególnie atrakcyjnie wygląda w wersji gruboziarnistej, co z pewnością docenią wszyscy miłośnicy estetycznych akcentów kulinarnych. A dlaczego warto używać soli himalajskiej?
- Pozytywnie wpływa zarówno na zdrowie, jak i urodę.
- Wzmacnia odporność.
- Poprawia działanie układu nerwowego.
- Reguluje gospodarkę wodną organizmu.
- Działa oczyszczająco i detoksykująco.
- Reguluje ciśnienie krwi.
- Zwalcza infekcje jamy ustnej i gardła.
- Pomaga w problemach skórnych i zmniejsza cellulit.
Sól himalajska znajdzie swoje zastosowanie w każdej kuchni, bo i mało kto wyobraża sobie nie osolić wody przed gotowaniem makaronu czy też nie posolić jajek. Jej potencjał jest jednak o wiele większy i z pewnością warto go poznać.
SKŁADNIKI: sól himalajska
RODZAJ OPAKOWANIA: produkt zapakowany w opakowanie typu doypack z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku, gwarantujące długą świeżość produktu oraz bezpieczeństwo wysyłki.
KRAJ POCHODZENIA : PAKISTAN
MASA NETTO: 1000g