Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Orzechy nerkowca 500g.
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
ORZECHY NERKOWCA
Wystarczy jeden, by nie móc się powstrzymać od jedzenia ich garściami! Nerkowce należą do jednych z najsmaczniejszych orzechów na świecie. Są miękkie i delikatne, mają lekko słodki smak, a do tego są wyjątkowo egzotyczne. Te niezwykłe nasiona (tak – nie owoce, a nasiona!), są także bardzo cenne dla zdrowia!
Skąd się biorą nerkowce?
Orzechy nerkowca są nasionami drzewa zwanego nanerczem zachodnim, rosnącego w brazylijskich lasach tropikalnych, a także w Indiach, Wietnamie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Wyrastają w skorupce w formie „pazurka” z owocu, który kształtem przypomina gruszkę, a mówi się na niego jabłko nanerczowe. Z owoców robi się smaczny sok, natomiast z „pazurków” wyłuskuje się nasiona, czyli nerkowce.
Skorupka nerkowców zawiera silnie żrące substancje i parzące skórę olejki. Dla ich neutralizacji, przed obraniem praży się orzechy, choć nie zawsze. Dlatego też proces pozyskiwania nerkowców jest nie tylko niezwykle pracochłonny (jedna skorupka to jeden orzech, a pracę wykonuje się wyłącznie ręcznie!), ale i… niebezpieczny! Po obraniu i wysuszeniu następuje kolejne smażenie lub gotowanie, aby orzechy były w pełni bezpieczne oraz segregacja pod względem rozmiarów – również ręczna. Jak więc widać – każdy mały orzech nerkowca jest niczym prawdziwy skarb! A to, co się w nim kryje, jeszcze bardziej zwiększa jego wartość.
Właściwości odżywcze orzechów nerkowca
Nerkowce zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych i mineralnych, takich jak białko, witaminy A, D, E, K i witaminy z grupy B oraz sód, potas, żelazo, fosfor, magnez, wapń, selen i cynk. Nerkowce są także bogatym źródłem cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Orzechy nerkowca są wyjątkowo zdrowe, a przekąska z nich to świetne połączenie przyjemnego z pożytecznym!
- Pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego, poprawiając pamięć, koncentrację i nastrój.
- Mają niski indeks glikemiczny, przyczyniają się też do szybszego wchłaniania glukozy, więc mogą chronić przez cukrzycą.
- Korzystnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci.
- Zapobiegają wzrostowi poziomu trójglicerydów i cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi oraz zapobiegają jej nadmiernej krzepliwości.
Są pysznym smakołykiem, idealnie pasują do deserów, wspaniale uzupełnią także dania na ciepło. Można z nich zrobić pyszne masło lub mleko roślinne, a także traktować jako zamiennik klasycznych słodyczy – są jednymi z najmniej kalorycznych orzechów (100g = 553kcal). Na zdrowie!
serów!
KRAJ POCHODZENIA : Wietnam/Indie
SKŁADNIKI: 100% orzechy nerkowca
MASA NETTO: 500g